Moeite met kleur kiezen?

Wil je een andere kleur in je interieur maar heb je last van keuzestress? Hieronder vind je een paar tips en tools die je gaan helpen (en zo niet dan weet je mij te vinden natuurlijk!)

  1. Kleur is heel persoonlijk. Ga dus bij voorkeur niet uit van een kant en klare kleurenstrip van een verfmerk. Start bij jezelf. Welke kleuren spreken je aan? Welke muur wil je schilderen? Staat die muur in het licht of in de donkerste hoek van de kamer?
  2. Wat is de functie van de kamer? Een slaapkamer kan wel wat donkerder zijn dan de huiskamer. Welk meubel in die ruimte heeft kleur? Of hangt er een kunstwerk/schilderij waar kleur in zit? Kies daar een kleur uit en ga daar mee aan de slag.

 Ik neem dit interieur als voorbeeld waarbij ik een kleur ga zoeken voor de achterwand

-De aanwezige kleuren zijn wit, beige, naturel en lindegroen. (Ook het groene gras heeft effect op de kleur in huis!)

-Er is veel lichtinval en een helderwit plafond. De muren worden indirect aangelicht vanuit het plafond. De kozijnen zijn ook wit. Je kan hier dus een redelijk intensieve kleurdiepte kiezen.

  • Kies niet meer dan 3 kleuren in 1 ruimte. Je kan wel binnen 1 tint een diepere kleur kiezen maar houd het rustig. Kleuren kun je ook toevoegen door accessoires. Het hoeft niet allemaal op de muren terug te komen.

-Maak een palet van de aanwezige kleuren. Daarvoor kan je deze gratis tool gebruiken: www.coolers.co en start de generator

-Kies: ‘make palet’ en importeer een foto van je kamer. Alle kleuren die de tool levert zijn goed. Ze vullen elkaar aan of zijn complementair.

-Kies de kleuren die je mooi vindt en delete de rest. Kies ‘Import palet’ en je krijgt een overzicht met de kleurnummers. Soms zijn dit vreemde codes. Die kun je met deze tool https://qconv.com/ weer omzetten naar RAL of NCS kleuren. Iedere verfzaak kan die kleuren mengen.

Speel gerust een beetje met deze tool. Je krijgt de meest verrassende kleurcombinaties.

  • De kleur die je hebt gekozen kan je intenser of donkerder maken. Alle kleuren die op 1 verfstrip voorkomen hebben dezelfde ‘tint’ en zijn bovenin minder intens  dan onderin.  
  • Kies  1 basiskleur (licht) en een accentkleur. De 3e kleur kan je terug laten komen in accessoires (of in de poster op de muur) Ik kies in dit voorbeeld de rechterkleur maar in een lichtere versie.
  • Je kan nu aan de slag gaan maar als je nog meer zekerheid wilt inbouwen zou je een tester kunnen kopen of middels de FLEXA-visualizer tool de kleur in je interieur kunnen visualiseren.

 Veel succes!!

Vind je het toch fijner als ik met je meekijk of zoek je ondersteuning voor een compleet kleurplan voor je interieur? Ik kom graag langs voor een inspiratiesessie. Klik hier om een afspraak te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *