Tuin-ergernissen oplossen?

Een te klein terras, nergens een plekje om in de schaduw te zitten, geen ruimte voor (soms stinkende ) afvalcontainers, wateroverlast en groene tegels… Dit is een korte opsomming van een veel langere lijst van aan tuin-ergernissen. De meeste ergernissen zijn vrij simpel op te lossen!

Maar wat je niet moet doen is 1 probleem aanpakken zonder een totaal stappenplan voor de rest van de tuin te maken. Vraag je eerst eens af wat je ‘uit je tuin wilt halen’. Wil je er alleen maar lekker in zitten en luieren? Of wil je misschien een buitenwerkplek creëren? Hoeveel M2 wil je daar dan aan opofferen? Veel zaken om je eerst goed af te vragen. Ik heb een stappenplan/vragenlijst gemaakt die je daar vast bij gaat helpen.

Tuin als verlengstuk van je huis

De slogan van CONSELLS is niet voor niets ‘Buiten gewoon Wonen’. Ik vind het ontwerp en de inrichting van de tuin net zo belangrijk als het huis. Je woont in je tuin met bijna dezelfde functies als in je huis; eten, zitten, lezen, slapen en misschien zelfs werken. Het is dan juist van belang om beiden op elkaar te laten aansluiten. Dat kan door het gebruiken van dezelfde kleuren, stijl meubelen en, misschien wel het allerbelangrijkste, goede verlichting.

Loop- en zichtlijnen

Vanuit je huis wil je diepte zien in de tuin (ook in het donker) want dat creëert lengte in je tuin. Dat wil niet zeggen dat het een recht open stuk grond moet zijn. Juist niet! Het werkt vaak het beste als je kamers creëert maar 1 zichtlijn naar achter maakt. Met looplijnen bedoel ik letterlijk de paden die je bewandelt om van het terras naar de garage/schuur loopt, naar de uitgang en naar het terras. Zijn die logisch geplaatst?

Meer groen dan bestrating

Bij nieuwbouw zie je vaak dat het een eis is om water op eigen grond af te wateren (en niet via putten naar een riool) en dat lukt niet als er alleen maar tegels liggen. Maar ook voor bestaande huizen geldt dat een tegeltuin erg warm is in de zomer omdat stenen de warmte vasthouden. Groene tegels geven ook veel schrob- en boenwerk en ook niet geheel onbelangrijk: groene planten helpen de insecten. Aan de slag dus om een groene tuin te ontwerpen.

Structuur in de wintermaanden

Om vanuit je huis jaarrond van je tuin te kunnen genieten moet er ook jaarrond wat te zien zijn. Kies beplanting die, ook als de plant is uitgebloeid, nog een fraaie structuur heeft. Hiervoor kan je grassen gebruiken maar bijvoorbeeld ook brandkruid, hortensia, duizendblad en distels.

Mag ik helpen?

Het stappenplan (zie knop hierboven) zal je een heel eind op weg helpen bij het maken van een tuinontwerp. Kom je er toch niet helemaal uit dan help ik graag. Dat kan met een korte inspiratiesessie op locatie (vanaf €179.-) met een 2D tuinontwerp, of een compleet plan met 3D tekening die je aan een hovenier kunt overhandigen. Neem vrijblijvend contact op en dan bespreken we de mogelijkheden.

Zie hier enkele gerealiseerde projecten https://www.consells.nl/PARTICULIEREN/Tuinontwerp/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *