Er zijn ontzettend veel trendwatchers die zeer uitvoerig kunnen beschrijven welke woontrends in 2023 komen en wat de herkomst van elke trend is (STEEP…weet je nog van je marketing/economie les?)
Ik wil je laten zien welke interieurtrends nu al zijn door vertaald naar artikelen die in de bekende (online) woonwinkels verkrijgbaar zijn, en binnenkort misschien wel in jouw interieur zijn te zien.
Kleur in huis, vergrijsde tinten
Kleur wordt erg belangrijk. De kleuren zijn over het algemeen zacht, gebaseerd op de natuur en worden bijna altijd in vergrijsde tinten gebruikt. Denk hierbij aan gedroogde grassen en kruiden(1). Een compleet wit interieur is ook mogelijk. Niet het spierwit zoals Jan des Bouvrie dat jaren geleden al gebruikte, maar wit in alle variaties die er zijn zoals melkwit of parelwit (2). Het compleet tegenovergestelde kleurgebruik is ook een trend, hoewel voor een kleinere doelgroep; Zeer spekende, contrasterende maar warme kleuren (3)
Natuurlijke materialen, marmer is een blijvertje
We halen buiten meer naar binnen en dat gebeurt op diverse manieren. De marmer-trend gaat door maar veel uitgesprokener en in fellere kleuren (1). Daarnaast is er een comeback voor Travertin. Werd dat materiaal vroeger meestal alleen voor de vloer gebruikt zie je her nu ook als aanrechtblad en badkamerwand (2). Dit past ook mooi in de Japandi-achtige trend. In de derde trend zie je veel rotsachtige structuren voor wanden gecombineerd met strakkere designmeubelen. Dit past helemaal in de trend waarin we de zintuigen aan het werk willen zetten in het interieur.
Ronde, organische vormen
Het is je vast al opgevallen als je de laatste tijd een woonwinkel hebt bezocht; De banken, fauteuils, spiegels en vooral ook de vloerkleden zijn rond. Niet alleen zijn de leuningen van de banken afgerond maar ook de vorm van de bank zelf is steeds vaker halfrond.
Leven in en met de natuur
Zie je in materialen en kleuren voor woonartikelen al een hang naar de natuur, binnen verlichting zien we steeds meer systemen die de biologische effecten van daglicht nabootsen in een kunstmatige lichtomgeving. Deze biodynamische verlichtingsmethode bootst de cyclus van natuurlijk daglicht na, waarbij de kleurtemperatuur en intensiteit gedurende de dag veranderen. Werd dit eerder alleen ingezet om prikkels en stressgevoelens te verminderen is nu het besparen van energie een tweede argument geworden waarom je dit vaker ziet
Volg mijn Pinterest pagina voor meer interieur- en tuintrends/foto’s