Slaan jouw kinderen binnenkort hun vleugels uit? Dan heb je misschien minder slaapkamers nodig, maar wil je wel een kamer inrichten voor je hobbyproject. Soms is kleiner wonen gewoon een slimme toekomstbestendige keuze maar er zijn veel zaken waar je over na moet denken. Niet alleen welk type woning je wilt maar ook want je wel- of niet meeneemt naar dat kleinere huis. De ‘kleiner wonen checklist’ maakt het maken van deze keuzes makkelijker en daarna durf jij het ook aan om van groot naar klein te gaan.
Wat is je belangrijkste motivatie?
Er zijn misschien een heleboel redenen waarom je over kleiner wonen nadenkt maar wat is je allerbelangrijkste motivatie? Maak een lijst en schrijf de allerbelangrijkste bovenaan. Toets die bij alle beslissingen die je neemt! Dan verlies je het hoofddoel van je verhuizing niet uit het hoofd.
Hieronder vind je nog enkele overwegingen die je voor jezelf op volgorde van belangrijkheid kunt zetten:
- -duurzamer wonen/ecologische voetprint verkleinen/
- -energiekosten, maximaal bedrag per maand
- -voor de rest van je leven of voor een korte periode
- -rustige omgeving/levendige omgeving
- -huren/kopen
- -appartement/huis
- -galerij of portiekwoning
- -etage, begane grond, 6 hoog
- -maximale maandelijkse VVE bijdrage
- -M2 woonruimte (hoeveel ben je bereid in te leveren)
- -tuin/kleine tuin/terras met ruimte voor/binnenplaats/stadstuin/gezamenlijke tuin
- -aantal slaapkamers
- -uitzicht op…
- -tuin/balkon grenzend aan keuken/slaapkamer/woonkamer
- -berging voor fietsen, met stopcontact voor opladen
- -binnenberging (droog)
- -onderhoudsvriendelijk
- -klussen wel/niet
- -lift
- -rolstoelvriendelijk
- -parkeren, op eigen grond, gratis, inpandig, vergunningsvrij, mogelijkheid elektrisch opladen
- -levensbestendig wonen
- -logeerkamer
- -hobbyruimte
- -zorg op aanvraag
- -zorgcentrum in de buurt
- -openbaar vervoer dichtbij
- -supermarkt en basisbehoeften verkrijgbaar op loopafstand
- -sportschool op loop/fietsafstand
- -huisarts/ziekenhuis in nabijheid
- -dicht bij familie
Voer de criteria eens in de zoekfuncties op Funda. Wat zijn de opties? Ben je te streng geweest en valt er niets meer te kiezen? Ga nog eens door bovenstaande lijst en bepaal voor jezelf of iets een absolute harde eis is of waar zou je mee kunnen leven als het er eventueel niet zou zijn. Denk minstens 10 jaar vooruit en wees eerlijk naar jezelf.
Verhuizen is opruimen
Heb je je nieuwe (kleinere) droomhuis dan eindelijk gevonden? Dan kan je starten met plannen maken. Maar voordat je gaat puzzelen om alles in die kleinere woning te proppen zou ik eerst gaan bepalen wat absoluut een plek moet krijgen in je nieuwe huis en wat niet. Dat is iets waar veel mensen tegenop zien. Maar als je er ruim de tijd voor neemt dan is het best goed te doen.
Stap voor stap
-Verhuizen en kleiner gaan wonen betekent ook dat je afscheid moet gaan nemen van spullen en alle emoties die daarbij horen. Doe het dan ook stap voor stap, kamer voor kamer en kast voor kast.
Wat wil je bewaren?
-Wat gaat absoluut mee naar je nieuwe huis? Welke dingen maken je gelukkig? Wat is handig en vooral: wat past er in het nieuwe huis. Welke woonstijl kies je en passen de huidige meubelen daar allemaal bij? Als je dit weet kan je er bijvoorbeeld voor kiezen de oude stoelen wél mee te nemen maar eerst in een andere kleur te laten bekleden.
Staan er nog steeds dozen met spullen van je kinderen op zolder? Misschien tijd dat ze die nu toch eens op komen halen…
-Neem je 2 bedden mee voor eventuele logees of is het beter voor de ruimte om voor 1 stapelbed te kiezen?
Ruim per thema op.
Voor spullen die verspreid door het huis liggen is dat het beste. Dus bijvoorbeeld eerst alle boeken. Houd je 1 doos met boeken over? Vraag je dan af of die grote kast die je mee wilt nemen wel echt nodig is.
De garage/schuur/berging is vaak de grootste klus maar ook het makkelijkst; Als je in je toekomstige huis geen tuin meer wilt maar alleen een aantal bloempotten op het terras dan zijn de keuzes vrij makkelijk gemaakt.
Marie Kondo weet het
Kijk ook eens op internet bij de diverse ‘opruimgoeroes’. Ze kunnen je zeker een aantal tips geven.
Ooit = nooit
Bij alle zaken waarbij je denkt ‘misschien ga ik dat ‘ooit’ weer gebruiken, ooit eens aandoen, die hobby ooit weer eens oppakken, dat boek ooit eens lezen, moet je keihard voor jezelf zijn : dat gaat nooit gebeuren en gaat dus NIET mee!!
Maak een plattegrond van je nieuwe huis
Kleiner wonen betekent ook echt dat je ruimte moet gaan inleveren. Maar denk niet alleen in M2 maar ook in M3. Puzzel eens de hoogte in. Daar zijn zat trucs voor dus als je het leuk vindt, kun je hier zelf creatief mee aan de slag.
Kijk de kunst af bij anderen die je voor gingen
Op internet en Pinterest staan veel goede voorbeelden van slimme opbergoplossingen; Bedden met lades, uittrekbare lades onder de trap, opklapbedden, een hoogslaper waar je een bureau onder kunt plaatsen en zo een werkpluk kunt creëren, slimme kasten in de hal. Teveel om allemaal op te noemen. Hier zie je mijn Pinterest pagina met tips en forto’s van slimme oplossingen.
Vraag om hulp
Weet je niet goed waar en hoe te beginnen? Vraag om hulp. Iemand die zich op jou afstemt, meedenkt en het overzicht houdt kan heel prettig zijn. Samendoen werkt.
Ik kan helpen om:
- -Een selectie te maken van de huidige meubelen, lampen en accessoires
- -Samen met jou een woonstijl te kiezen die past bij jou, de huidige meubelen en het nieuwe huis
- -Een interieurplan te maken voor de nieuwe woning.
- -Kleur en verlichtingsplan
- -Voorstel voor de nieuwe vloer, gordijnen, keuken en woonaccessoires
We zagen Petra’s oproep om een huis te mogen stylen voor de verkoop (is dat wel nodig?)Nou dat is zeker nodig! Wat heeft Petra een groot talent om je huis verkoop klaar te maken. Ze is een geweldige ondersteuning weet van aanpakken en kwam snel met super leuke, simpele ideeën voor onze woning. Het eindproduct is heel erg mooi geworden en ons huis is ondertussen verkocht! We kijken uit naar de samenwerking en haar ideeën voor de inrichting van onze nieuwe woning.
Jan en Gerdy van Dongeren, Zutphen
Petra heeft het talent om goed te luisteren en af te stemmen, waardoor ze jouw woonwensen direct weet te vertalen naar praktische en passende ontwerpen’.
A. Bunt, Lochem