Verhuizen? of toch Verbouwen…

Een verbouwing. Daar komt nogal wat bij kijken! Welke volgorde is belangrijk en waar moet je allemaal aan denken?

‘Verbouwen en renoveren lijken veel op elkaar, maar het grootste verschil is dat je bij een renovatie oude elementen van een woning vernieuwt. Je vervangt een oude trap, keuken of badkamer voor een nieuw exemplaar, zodat de woning weer aan de maatstaven van nu voldoet. Wat je ook gaat doen, het is aan te raden om de volgende stappen te doorlopen:

1. Heb een duidelijk doel voor ogen

Aan een renovatie begin je niet zomaar. Een woning renoveren vraagt veel tijd en geld. Het is daarom belangrijk dat je een duidelijk doel voor ogen hebt zodat je tijdens de renovatie niet ineens van gedachten verandert en het roer helemaal omgooit. Laat je inspireren (kijk eens op Pinterest) verzamel voldoende informatie, praat met verschillende experts, vraag input van je omgeving, … Leg dan alles samen en bestudeer elke keuze. Weeg de voor- en nadelen af van elke beslissing en zorg ervoor dat je voor 100% achter je uiteindelijke keuze staat.

*Juist in deze fase is het slim om een interieurontwerper mee te laten kijken naar de verschillende opties. Ik merk vaak dat wij te laat worden ingeschakeld en het extra geld gaat kosten om alsnog aanpassingen op de definitieve tekening te doen en dat de consequentie kan zijn dat er opnieuw een vergunningsaanvraag moet worden gedaan.

2. Maak een planning

Bij gebrek aan een planning zul je stappen overslaan waardoor je vast kunt raken in het renovatieproces. Dit zal niet alleen zorgen voor bijkomende stress, maar ook voor extra kosten. Ga dus planmatig te werk waardoor je op tijd kunt bijsturen waar nodig en oplopende kosten kunt vermijden.

*Een interieurontwerper heeft vaak een netwerk met lokale aannemers waar je gebruik van kan maken. Dat is zeker handig als je net naar een streek bent verhuisd waar je de markt nog niet kent.

Denk in de planning ook goed na waar je tijdelijk gaat koken en wassen en/of slapen. Voor 2 weken is een kampeervakantie in eigen huis niet erg maar voor een langere periode moet je een tijdelijke situatie creëren waarin de normale activiteiten gewoon door kunnen gaan. Neem deze aanpassingen ook in je verbouwingsbudget mee!

3. Een budget voor je renovatie

Het financiële plaatje is heel belangrijk als het op renoveren aan komt. Vandaar dat het zo belangrijk is om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Wanneer je exact weet welke werken je wilt uitvoeren, kun je een beter budget vooropstellen. Het zou zonde zijn om de renovatie te moeten stoppen omdat er geen budget meer is. Wees duidelijk over je maximale budget. Er is vaak angst dat ‘er naartoe gerekend’ gaat worden maar het scheelt juist onnodig veel tijd, kosten en frustraties voor beide partijen als er een realistisch prijsplafond is.

Hoe goed de voorbereidingen ook zijn, soms kom je toch voor verrassingen te staan. Het is dan ook aan te raden om 10 tot 15% van het budget achter de hand te hebben. Bekijk ook of je geen recht hebt op bepaalde premies of subsidies.

Ga na of de offertes volledig zijn zodat latere meerprijzen tijdens de uitvoering van de werken uitgesloten kunnen worden (aan-afvoer van materialen, huur afvalcontainers). Zo kun je prijzen beter vergelijken en in overweging nemen. Zorg dat je, voordat de renovatie begint, een duidelijke opdrachtbevestiging hebt waarin alle werkzaamheden vermeld staan én een begin- en einddatum.

Probeer (kleinere) werken, indien mogelijk, zoveel mogelijk zelf te doen. Je hoeft echt niet alles uit te besteden aan vakmensen. Maak ook hierover goede afspraken met de aannemer; Als je bijvoorbeeld zelf de keuken wilt slopen moet wel eerst het water, gas en elektra eerst worden afgesloten…

Kom je er zelf niet uit?

*Een interieurontwerper kan helpen bij het opmaken van deze vergelijking. Dat vraagt misschien extra van je budget maar kan je minstens zoveel doen besparen. Neem gerust vrijblijvend contact op om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *