Maak je persoonlijke moodboard

10 TIPS OM JE DROOM IN BEELD TE BRENGEN

Wat is een moodboard en waar dient het voor?

Een moodboard is een collage die een gewenste sfeer laat zien. Het helpt enorm als je een ruimte in je huis wilt aanpakken en door het enorme aanbod in woonwinkels en bladen geen keuze kunt maken. Het brengt focus aan en helpt je gedachten te ordenen. Maar ‘dwingt’ je ook om vast te houden aan je doel als je gaat shoppen voor nieuwe meubelen en bij het kiezen van woonaccessoires. 

Je kunt voor allerlei onderwerpen een moodboard maken maar ik beperk me hier tot het maken van een interieur moodboard.

Tip 1; Maak een apart moodboard voor elke ruimte. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Pinterest.  Je zult al snel zien dat je een bepaalde voorkeursstijl hebt. . Misschien is je voorkeursstijl wel landelijk romantisch, maar als je een werkkamer gaat inrichten maak je toch andere keuzes binnen die stijl (expressie) als voor een slaapkamer of keuken. Nog een voorbeeld: Scandinavische stijl is een breed begrip. Binnen die stijl vind je o.a. ook een lichte-, donkere-, minimalistische- en pastelversie. Dat zijn de expressies. 

Wat moet er iig in je moodboard terugkomen?

-Het belangrijkste meubel

-Patronen in stoffen of behang

-Hoofd- en accentkleur

-Belangrijkste materiaal

-Ondersteunende materiaal

-Een keyword (vrouwelijk, koloniaal, vintage, comfortabel, romantisch)

Wat heb je nodig?

-A3 papier

-Prints van foto’s die je in je Pinterest boards hebt gekozen en foto’s van websites 

-Knipsels uit (woon) bladen. Die bladen hoeven echt niet nieuw te zijn. Het gaat er tenslotte om een voorkeursstijl te kiezen, niet om de laatste modetrend klakkeloos over te nemen. 

-Folder van woonwinkels

-Verfstalen, stofstalen, tegels, behang en laminaatstalen. Je kunt veel vinden in de bouwmarkt.

De kunst van het weglaten

1.Beperk je tot 8-10 afbeeldingen. Het gaat er tenslotte om je keuze te filteren. 

2. Kijk naar de verhoudingen. Een kaars moet niet groter zijn dan een bank

3. Laat de belangrijkste kleur duidelijk terugkomen. 

4.Wees duidelijk welk meubel je belangrijkste startpunt is

5.Groepeer alles wat je hebt verzameld en wees streng voor jezelf. Haal weg wat niet in je voorkeursstijl/expressie past

6. Sorteer wat goed bij elkaar past en bij wat je al hebt. Je kunt tenslotte vaak niet alles nieuw aanschaffen. 

7. Neem het niet te letterlijk! Het heet niet voor niets een ‘mood’ board en geen ‘realistic’ board.

Kijk naar je compositie

8. Neem wat afstand en kijk eens naar de compositie. Als je gaat plakken (of online foto’s plaatst) laat dan de buitenranden leeg en begin in het midden. Probeer horizontale en verticale vlakken te maken. Verfstalen helpen daarbij maar ook een kernwoord of tekst die je uit een blad kunt knippen 

9. Je kunt een organisch product die bij je stijl past toevoegen (takje, rietstengel, gedroogde grassen) Dat helpt je moodboard wat levendiger te maken

10. CreĆ«er diepte door sommige foto’s of verfstalen op een kleiner stukje karton of foam te plakken waardoor het hoger komt te liggen dan de rest. 

Klaar?

Maak een foto van je moodboard en noteer de kleurnummers. Of stop een kopie van de gekozen kleurstalen in je tas. Dit helpt je aan je plan vast te houden als je eens onverwacht tegen iets leuks aanloopt. Je weet dan zeker of het bij je stijl of gekozen kleurconcept past.

Veel succes!

Hulp nodig?

Kom je er toch niet helemaal uit en kan je wat extra hulp gebruiken? Niet alleen bij je moodboard maar met het inrichten van je huis? Boek dan een inspiratiesessie en dan komen we er samen vast uit!

Meer inspiratie van CONSELLS op Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *