Is jouw huis ‘verkoopklaar’?

De gekte in de huizenmarkt is voorbij en er is een duidelijke kentering zichtbaar. Kon je voor de zomer nog achteloos een ’te koop’ bord in de grond plaatsen, nu is het wel degelijk belangrijk dat het er perfect uitziet en is ingericht op de wensen van de toekomstige bewoner en niet van jouw persoonlijke smaak. En daar zit ‘m nou net de crux.

Duizenden mensen gaan bij jou naar binnen gluren!

Open en bloot. Zo voelt het als jouw huis op Funda staat. Iedereen die weet dat jouw huis te koop staat gaat ook even een kijkje nemen. Want wees eens eerlijk, dat doe jij toch ook?

Voor een potentiële koper is dit heel anders. Een huis kopen voelt als een date. De eerste indruk is het allerbelangrijkste en kan je nooit meer overnieuw doen. Hoe voelt het huis? Ruikt het lekker? In de hal weet 90% van de (vrouwelijke) kijkers al of ze het huis gaan kopen of niet.

Slimme verkopers schakelen een verkoopstylist in vóórdat de makelaar de intake komt doen (en hij de fotograaf langs stuurt.)

Want verkoopstyling…dat is toch de taak van een makelaar?’
Klopt! De makelaar zal je tips en aanwijzingen geven om je huis er zo optimaal uit te laten zien. Ik wil juist aan de slag vóórdat de verkopende makelaar komt.

Geef hem/haar de beste eerste indruk van het huis. Een makelaar vindt het niet leuk om je eerst als klant binnen te halen en dan met de vervelende boodschap te komen als; ‘Die muur moet nog wel even wit geschilderd worden en die grote kast zou ik weghalen’. Beter om dat voor te zijn.

Zonder makelaar je huis verkopen? Verkoop je je huis via een huizen-veilingsite, marktplaats of een makelaarssite waar je zelf moet zorgen voor een op en top interieur, de verkoopfoto’s en waar je ook zelf de bezichtigingen doet? Dan is het wel een geruststellend idee dat een verkoopstyling-specialist met je meekijkt.

WAAR MOET JE OP LETTEN?

Kijk naar je huis door de ogen van de potentiële koper. En dat is voor huiseigenaren toch vaak wel moeilijk. Wat is je doelgroep? Gezinnen met kinderen of juist een starter? Die hebben verschillende woonwensen en daar zou je je huis op kunnen inrichten.

Is de indeling logisch? Welke indeling voelt prettig en past bij je doelgroep? Zijn er duidelijke zichtlijnen richting de ramen? Is de looproute vrij?

Kleurgebruik. Misschien is paars jouw lievelingskleur maar het kan kopers afschrikken als alle muren die kleur hebben. Een heftige kleur maakt niet alleen de ruimte optisch kleiner maar het zal potentiële kopers bemoeilijken zich in de ruimte te verplaatsen.

Interieur. Als kijker loop je door het huis en vraag je jezelf af; ‘zie ik mijzelf hier wonen’? Teveel persoonlijke spullen zal afleiden om de mogelijkheden te zien die de ruimte biedt.

Een leeg huis verkoopt moeilijker. Het zal je misschien verbazen maar slechts 10% van de kijkers kan ‘ergens doorheen’ kijken en vindt het lastig te bepalen of er in de slaapkamer nog ruimte over is voor een bureau naast het bed. Een verkoopstylist kan je helpen met tijdelijke meubels en accessoires en het tot een sfeervol geheel te maken.

Exterieur
De eerste indruk is belangrijk dus ook de buitenkant moet uitnodigend zijn. Dus weg met die (stinkende) groene container!

Toch hulp nodig?

Ik kom graag helpen! In een twee uur durend bezoek maken we samen een uitgebreide ronde door het huis en de tuin en kijken daarbij door de ogen van de beoogde koper; Wat zijn de pluspunten van het huis die we willen benadrukken? Is de huidige indeling van de ruimte en de indeling van de meubelen logisch? Kan er iets opgeruimd worden? Moet er iets worden gerepareerd?

Met de actielijst die daaruit voortkomt ga je zelf aan de slag. Met onderstaande checklist doe je de allerlaatste check om te zorgen dat alles er tiptop uitziet!  

Eén tip om nu alvast mee te starten: Ontspullen! Start met opruimen. Alles wat niet mee kan naar het nieuwe huis kan weg! Wees streng voor jezelf. Maak met je mobiel een foto van de ruimte. Wat zie je dat afleidt? Een kreukelig kussen? Een lege bloempot? Alles wat op de foto kleiner lijkt dan een vuist kan je beter weghalen. Dat brengt rust. Meer informatie en voorbeelden via deze link

𝗛𝗲𝗯 𝗷𝗲 𝗵𝘂𝗹𝗽 𝗻𝗼𝗱𝗶𝗴 𝗯𝗶𝗷 𝗱𝗲 𝘂𝗶𝘁𝘃𝗼𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴? Dan kan natuurlijk ook. Neem contact op en we bespreken de mogelijkheden.

Veel succes!

"We zagen Petra's oproep om een huis te mogen stylen voor de verkoop (is dat wel nodig?). Nou dat is zeker nodig! Wat heeft Petra een groot talent om je huis verkoop klaar te maken. Ze is een geweldige ondersteuning weet van aanpakken en kwam snel met super leuke, simpele ideeën voor onze woning. Het eindproduct is heel erg mooi geworden. We kijken uit naar de samenwerking en haar ideeën voor de inrichting van onze nieuwe woning."

Gerdy & Jan van Dongeren, Zutphen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *