5 tips om het interieur van een vakantie- appartement eenvoudig om te toveren

Misschien heb je wel eens gekeken op een buitenlandse (vakantie) huizen verkoopwebsite en werd je, net als ik, bijna onpasselijk van de interieurs. Óf het is een uitgeklede versie van een IKEA catalogus met de goedkoopste basismeubelen en dekbedovertrekken waar je de krant doorheen kan lezen, óf het is typisch Zuid-Europees met veel donkere meubels, glimmende plaids en dikke gordijnen. Kortom, niet erg uitnodigend.

Wij waren ruim anderhalf jaar geleden zelf op zoek naar een vakantie-appartement in zuid-Spanje en merkten dat het gebruikelijk is om bij de verkoop de bestaande meubelen over te nemen omdat ze bij de prijs in zitten. Aan de ene kant is dat handig want je kan er dan meestal zo in, maar na een tijdje begint het toch te kriebelen en wil je het ‘eigen’ maken, anders had je net zo goed een appartement kunnen blijven huren.

Vlak bij Marbella in Andalusië vonden we ons, bij aankoop ietwat uitgeleefde, appartement met 2 slaap- en 2 badkamers.  De uitdaging was om de 25 jaar oude inboedel zoveel mogelijk te hergebruiken maar ook een nieuwe moderne sfeer neer te zetten.

Hieronder vind je wat tips, mocht je ooit plannen in die richting hebben:

1. Do as the locals do

Ga niet direct aan het schuiven met meubels en breng niet alles wat je niet mooi vindt direct naar de stort. Vaak staat er iets op een bepaalde plek met een reden. De zon schijnt dan niet in het TV scherm, of je zit net niet onder de uitlaat van de airco en hebt dan niet die koude luchtstroom in je nek. In de zon eten is lekker bij de eerste zonnestralen in het voorjaar maar niet in hartje zomer. Ga eerst even een paar dagen op onderzoek uit. Laat alles op je inwerken en kijk of je dagelijkse beslommeringen passen in dit interieur.

2. Versterk typische elementen

Op het terras bevind zich een, in een bijzondere vorm, gemetselde wand en een ronde boog met een geruit raster. Dit geeft het terras een oriëntaals’ gevoel en om deze sfeer te benadrukken hebben we de bestaande lounge set en eettafel omgedraaid en een gezellige lounge-hoek gecreëerd met veel ‘Perzische’ kussens op de bank en op de grond. (gemaakt van 2e hands vloerkleden uit de kringloopwinkel). Hieraan zijn kandelaars, hangplanten en cactussen in potten toegevoegd. De oude tafeltjes uit de gang hebben een nieuw leven gekregen in de nis op het terras. En dat brengt me bij punt 3:

3. Pas de stijl aan bij het belangrijkste meubel

Gelukkig is de bank naturel gekleurd en de meeste meubels en bedden geverfd met witte lazuur. Misschien zijn die meubelen niet jouw droomstijl maar als ze schoon en heel zijn is het toch een kapitaalsvernietiging om direct afscheid van alles te nemen. Het is juist de kunst om bijpassende woonaccessoires te vinden passend bij de stijl van de meubelen. Geloof me; een Ibiza stijl willen creëren met een gebloemde klassieke bank gaat echt niet lukken. Dus pas je voorkeursstijl aan naar de bestaande meubelen. We hebben wel een nieuwe eettafel en stoelen aangeschaft. Ook hier in Spanje zijn goede doelen die graag je 2e hands meubelen komen halen.

4. Kies één steunkleur voor muren of accessoires

Toen ik dit appartement voor het eerst zag dacht ik gelijk ‘die kleur geel gaat dag 1 nog van alle muren’. Maar als je er een paar dagen in verblijft en de zon schijnt in de ruimte en verandert de kleur van geel naar zandkleurig tot warm oranje dan kun je je die kosten en moeite eerst best besparen.

Voor deze ruimte koos ik een brique kleur voor de accessoires. Deze kleur is als steunkleur door het gehele appartement toegevoegd om eenheid te creëren. de kussens aan het ‘hoofdbord’ zijn gemaakt van een restant gordijn en leren lussen gemaakt van een oude leren jas. Nieuw bed textiel en accessoires geven de beide slaapkamers weer een frisse uitstraling.

Binnen een week hard aanpoten was dit appartement weer schoon en de inboedel en huisraad weer up-to-date gebracht en klaar om er zelf een heerlijke vakantie te houden. (Of te verhuren. Kijk op www.casalajoya.nl)

5. Kijk regelmatig bij het afvalplein

In vakantiegebieden in het buitenland zie je vaak dat huizen & appartementen na een verkoop of voor een verbouwing snel leeg moeten worden gehaald en dat gaat meestal niet zachtzinnig. Daarnaast is er geen centrale vuilstortplaats en 2e-hands winkels zijn nog niet zo gewoon als bij ons. Dus alles wordt aan de weg gezet. Ik heb er prachtige tuinkussens gevonden, bloempotten, ovenschalen een salontafel en nog veel meer. Het wordt op een gegeven moment gewoon een sport. Ik rijd er zelfs een blokje voor om.

Ook plannen voor de aankoop van een vakantiewoning?

En besteed je het zoeken naar meubelen en verven van wanden bij 30 graden liever uit? Laat je door ons ontzorgen. (Petra Lankhorst en Irene Brouwer) Kijk dan eens op onderstaande links en neem gerust vrijblijvend contact op om over de mogelijkheden te praten.

https://www.consells.nl/ZAKELIJK/Vastgoedstyling/

https://www.consells.nl/PARTICULIEREN/Verkoopstyling/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *